kolmapäev, 7. veebruar 2018

Ka lõunasöögi valmistamisega võib haltuurat teha.


Täna lõunatasin Sparglis ja ei söönudki nende lõunabufeest valitud roogasid vaid hoopis "Maisev Tartu" eripakkumist. See oli esimene tõsisem pettumus.
Eelroog oli Muna - Sinikarbiliha / Must kalamari / Valge spargel. Sain aru, et nimega sooviti olla originaalne ja teha värvinimetustega Eesti lipp. Aga kuna sinikarbiliha ei paistnud just eriti sinine, siis toit ise rahvusvärvides polnud. Ja kui oleks olnudki sinine karbiliha, siis oli seda nii vähe, et poleks tähelegi pannud. Must kalamari pidi ettekandja sõnul olema Merivarblase mari, seda kala on Vikipedia andmetel isegi meil Läänemeres. Muna, mis oli toidu põhikomponent, oli aeglaselt keedetud ja nii munavalge kui kollane olid sellised pehmed ja valgusid kahvli vahelt läbi. Kõige maitsvam oli muna all olev kreem. Tervikuna aga oli maitsete miks selline - eimidagierilist. Minult sellisele eelroale kaks punkti, ehk ära süüa sobis, kuid maitseelamust ei saanud.
 
 
Põhiroaks oli koha sinihallitusjuustu ja valge veini kaste / Mustjuurekreem´iga. Jälle sõnade mäng. Kuid nii väga kui ma seda rooga ka ei maitsnud, siis sinihallitusjuustu maitset, mis peaks olema suhteliselt äratuntav ja terav, ma ei leidnud. Küll oli aga väidetavalt mustjuurekreem kala all täpselt sama maitsega kui kreem eelroa all ja kalamari oli samuti sama, mis eelroas. Kui ettekandja tuli, siis küsisime: "Kas see on sama kreem mis eelroal?". Tema vastus oli, et pole sama. Hmm. See jääbki mõistatuseks. Erinevatest toiduainetest tehtud kreem, kuid maitseb täpselt samamoodi. Selles, et praele lisatud lillkapsas oli võetud lõunabufee pakkumises olnud salatist, olen ma täiesti veendunud. Olen seda piisavalt mitu korda juba söönud ja nii maitse kui hautatuse aste olid täpselt samasugused. Pisut andsid toidule elevust juurde koha (kala) peal olevad krõmpsud chipsid ja mahepõllumajandusest pärit kartulid, kuid kokkuvõttes oli põhiroog keskpärane maitseelamus. Ehk koha, mis on teada tuntud hea kala, koos all oleva kreemiga olid selle roa juures kõige paremad komponendid. Kokkuvõtteks hinne koolipoisi kolm, minu arust haltuura ... käepärastest vahenditest kokku pandud ports. Pearoa kogus oli võrreldes eelmistes toidukohtades kogetule umbes poole väiksem, kuid hind on kõigil ühtemoodi fikseeritud.
 
Magustoiduks oli Lumepall ehk Mustikasupp / Munavalgepallid. Mustikasupp oli maitsev ja munavalgepallid (beseed) koos mustikasupiga ka talutavalt magusad. Kuid sellist suppi koos beseedega võin ma ka kodus teha ja süüa. Kaunistuseks pandud rukkililleõied olid kenad, kuid maitsele just eriti juurde ei andnud. Tänu sellele, et mulle mustikasupp maitseb, annan hädaga kolm punkti.
 
Kui olin lõunalt koju jõudnud, võtsin külmkapist välja maasuitsusingi ja lõikasin endale kaks mehist viilakat leiva peale. Sain vähemalt maitseelamuse ja kõhu ka täis. Kokkuvõttes võib väita, et Spargli Maitsva Tartu eripakkumisega saavutati kolm võitu - vähevõitu, kehvavõitu ja kallivõitu. 
 
Reedel lähen koos naise vanematega nende pulma-aastapäeva puhul Antoniusesse õhtust sööma. Loodan, et tänane elamus kustub uusi maitseid kogedes.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar